De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 39% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een groot deel daarvan is afkomstig van energieverbruik en de productie van bouwmaterialen. Om deze uitstoot te verlagen is het belangrijk om meer aandacht te besteden aan duurzame isolatiematerialen, maar wat is dat?
Duurzame isolatiematerialen bieden een oplossing door de energiebehoefte voor verwarming en de milieu-impact van de bouwsector te verlagen. De materialen zijn vaak biosbased, hernieuwbaar en hebben een lage milieu-impact, wat allemaal bij draagt aan een duurzamere gebouwde omgeving. Voorbeelden hiervan zijn hennep, katoen en vlas. Door te kiezen voor deze milieuvriendelijke opties, kunnen we de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen en de transitie naar een groene bouwsector versnellen.
Waarom zou je nou kiezen voor het bouwen met duurzame isolatiematerialen? Hier zijn enkele voordelen die het de moeite waard maken.
Deze opgeslagen Co2 kan tientallen jaren blijven zitten in het materiaal, totdat ze worden verbrand of wegrotten.
Hierdoor vervoeren de warme vochtige lucht van binnen naar buiten. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid stabieler is en je vochtplekken of schimmels in huis te lijf gaat.
De luchtvochtigheid bepaald grotendeels de gevoelstempratuur. Als deze stabiel is, kun je op een lagere tempratuur stoken en bespaar je geld. Ook op de lange termijn zul je kosten besparen, omdat je door de duurzame isolatiematerialen geen onderhoud meer hebt aan vocht- of schimmelproblemen.
Reguliere isolatiematerialen kunnen schadelijke stoffen bevatten, duurzame materialen daarentegen nauwelijks. Synthetische toevoegingen worden hierin tot een minimum beperkt. Dit is een stuk gezonder om te verwerken en draagt ook nog eens bij aan een gezond binnenklimaat.
Voor iedere toepassing is er wel een ander soort duurzaam isolatiemateriaal. Voor de na-isolatie van daken is dit hennep wol. Dit wordt gemaakt van een combinatie van hennep- en jutevezels waardoor het volledig milieuvriendelijk is. Hennep groeit snel en heeft weinig bestrijdingsmiddelen nodig, dit maakt het een duurzame keuze voor de boeren en voor de bouwsector.
Voor een duurzame isolatie van binnenwanden wordt een wand opgebouwd uit vurenhouten stijl- en regelwerk, deze kan uitstekend worden geïsoleerd met vezelisolatieplaten of ingeblazen vezels. Om vochtproblemen in de wand te voorkomen is het belangrijk om te kiezen voor een dampopen afwerking. Kies voor bijvoorbeeld vinylbehang met leemstuc om de wand ademend en duurzaam geïsoleerd te houden.
Ook bij KOMBI zetten we ons in voor een groenere toekomst. In het kader van KOMBI groen bieden we duurzame isolatiematerialen aan die niet alleen uw energie kosten verlagen, maar ook bij dragen aan een beter milieu. Een van onze topproducten is NaturheldFLEX, een duurzaam isolatiemateriaal dat geschikt is voor diverse toepassingen binnen de bouw, zoals: