Uden T: (0413) 25 68 88
Sint-Oedenrode T: (0413) 47 25 65

Wij zijn vandaag gesloten

Wij staan voor u klaar

Isoleren van woningen

De huidige energiecrisis brengt ons allen in een situatie waarbij de energielasten voor onze woningen de pan uit rijzen. Huizenbezitters, woningcorporaties en huurders zien zich genoodzaakt om sneller dan normaal hun woning goed te isoleren. Ook isoleren woningeigenaren hun huizen nu om de kosten die met het isoleren gepaard gaan in een kortere tijd terug te verdienen. Waarom is (na)isoleren zo belangrijk? En welke isolatiewerken en steunmaatregelen zijn er? Lees dan snel verder.

De energiecrisis raakt ons allemaal. Iedere huizenbezitter of huurder in Nederland wordt geconfronteerd met hogere energiekosten en dat heeft te maken met verschillende factoren. Woningeigenaren en woningcorporaties proberen stappen te zetten om het energieprobleem enigszins op te vangen, zodat niemand in de kou hoeft te zitten deze winter. Een belangrijke stap is het (nog beter) isoleren van huizen. 

Waarom isoleren?

Er zijn verschillende redenen om een huis goed te isoleren. De belangrijkste reden op dit moment is de huidige energieprijs. Door energiebesparende maatregelen te nemen zoals het (beter) isoleren van de woning kunnen eigenaren nu kosten besparen en duurzaam investeren voor de toekomst. Uit onderzoek is gebleken dat de terugverdientijd voor het isoleren van de woning nu gemiddeld 3 keer korter is dan begin 2021. Dus wacht niet langer met isoleren. Zeker niet als het pand slecht is geïsoleerd of er zelf weinig tot geen isolatie is.

Daarnaast is het isoleren van een woning ook om te verduurzamen. Dat doe je door goede woningisolatie aan te brengen. Je kunt beter isoleren dan het aanbrengen van een warmtepomp of zonneboiler. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe meer er bezuinigd kan worden op de maandelijkse stookkosten. Bijkomend voordeel van isoleren is dat het niet alleen in de winter isoleert, maar ook tijdens hete zomers. Het houdt de warmte buiten. Daarnaast werkt de isolatielaag ook geluiddempend. Vele voordelen dus!

Subsidiemogelijkheden

Er zijn diverse interessante steunmaatregelen om isolatiewerk uit te voeren:

  • De ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) is een subsidie die alleen huiseigenaren kunnen aanvragen.
  • Btw-tarief verlaging op de factuur van de vakman (van 21% naar 9% op huizen die ouder zijn dan 2 jaar).
  • De Energiebespaarlening voor woningeigenaren tot een maximum van 25.000 euro.
  • De Energielening voor Vereniging van Eigenaren om isolatiewerken in een appartementengebouw te financieren.
  • Gemeentelijke subsidie voor isolatie van woningen.
  • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (voor VvE’s).

Kijk voor meer energiesubsidiemogelijkheden op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Welke isolatiewerken zijn er?

Een woning kan vanaf het dak tot de kelder geïsoleerd worden. Hierbij kun je denken aan dak/zolder-, muur-, plafond/vloer- en kruipruimtes/kelderisolatie.

Dak/zolderisolatie

Een zolder isoleren is zinvol als de ruimte gebruikt wordt, anders is het raadzaam om alleen de zoldervloer te isoleren en niet de gehele ruimte. Een dakisolatie kan van buiten of van binnenuit gedaan worden. Wanneer je kiest voor de buitenkant moet de dakbedekking mee vernieuwd worden.

Muurisolatie

Beperk warmteverlies met goede muurisolatie. Je kunt op verschillende manieren te werk gaan. Van binnenuit, buiten langs of via de spouwmuur. Om de kosten te beperken is spouwmuurisolatie goedkoper dan gevelisolatie. De gevel van buiten isoleren is dan weer een stuk gemakkelijker dan van binnenuit.

“De terugverdientijd voor het isoleren van de woning is nu gemiddeld 3 keer korter dan begin 2021!”

Plafond- of vloerisolatie

Een vloer heeft een boven- en onderkant. Zeker als er een kelder onder ligt, is isolatie van de onderkant gemakkelijker. Het vergt minder breekwerk en je beschadigt geen leidingen. Isoleer je plafonds tussen twee woonlagen dan zou je eraan kunnen denken om ook nog materiaal voor geluidsisolatie toe te voegen.

Kruipruimte- of kelderisolatie

Kruipruimtes onder de benedenverdieping worden met een speciaal isolatiemateriaal geïsoleerd. Dit wordt bodemisolatie genoemd. Het kiezen van de juiste isolatiemethode begint altijd met een goede voorbereiding. De belangrijkste vragen:

  • Levert het de gewenst energiebesparing op?
  • Hoe hoog zijn de materiaal- en plaatsingskosten?
  • Is het duurzaam? Ofwel hoe lang gaat het mee?
  • Welk budget is nodig voor onderhoud?
  • Wat zijn de gemeentelijke of omgevingsvereisten?

We zijn op de hoogte van de mogelijkheden, verwerking én voordelen, dus laat je informeren voordat je aan je isolatieklus begint!

Terug naar overzicht

Geplaatst op 13 december 2022