Uden T: (0413) 25 68 88
Sint-Oedenrode T: (0413) 47 25 65

Wij zijn vandaag geopend
van 8:00 tot 12:00

Wij staan voor u klaar

Cement

De beste materialen voor de bouw

Zonder cement kun je niet bouwen! Deze uitspraak zul je vast weleens gehoord hebben. Dat geldt natuurlijk niet voor iedere klus, maar wel voor het overgrote deel van de bouwprojecten. Cement is geschikt voor vele doeleinden. Vandaar dat er inmiddels ook verschillende soorten bestaan. Meestal wordt cement gebruikt als grondstof voor beton en metselspecie.

Gevelstenen met cement

Wie zijn onze leveranciers?

Bij KOMBI Bouwmaterialen kun je verschillende soorten zakgoed vinden. Denk aan snelcement, fijn cement, met en zonder kalk. De volgende soorten kun je bij ons in de shop vinden:

  • Portlandcement
  • Metselcement
  • Zandcement
  • Cementmortel

Als je op zoek bent naar een kant en klare variant, dan kun je het beste kijken naar zandcement, cementmortel of vloeibaar cement. Hier hoef je enkel water aan toe te voegen en je kunt aan de slag! Bij KOMBI Bouwmaterialen hebben we de volgende merken in ons assortiment: Profpartner en ENCI. Weet je niet precies welke soort je het beste kunt gebruiken? Geen probleem! Bel of kom langs en we leggen je het graag uit!

Hoe maak je cement?

Cement maak je door dit te mengen met water, zand en eventueel grind. De voorbereiding is afhankelijk van de toepassing. De juiste mengverhoudingen staan vermeld op de verpakking. Tip voor het gebruik van water, zorg dat je altijd schoon leidingwater gebruikt!

Bij de verwerking van specie moet je met een aantal dingen rekening houden. De specie moet boven 3 graden verwerkt worden en niet op een bevroren ondergrond gemaakt worden. Daarnaast moet je de specie binnen 2 uur na aanmaak met water verwerken.

Wanneer je met cement gaat werken, moet je ervoor zorgen dat je het werk beschermd tegen toch en uitdroging bij schraal, warm en winderig weer. Dit doe je door het werk af te dekken met plastic folie. Ook belangrijk om je werk juist wat vochtig te houden met een waternevel bij sterk drogende omstandigheden.

Uiteraard is het reinigen van je gereedschap niet weg te denken. Het gebruikte materiaal kun je met water reinigen. Verhard materiaal kun je alleen mechanisch verwijderen.

Veel gestelde vragen

Wanneer is cement uitgehard?

Cement reageert pas wanneer het in aanraking komt met water. Hoe lang het vervolgens moet drogen is afhankelijk van de verhouding water, cement en de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgevingstemperatuur, hoe sneller het cement zal drogen. Belangrijk is dat het cement niet mag uitdrogen! Hierdoor krijg je scheuren.

Wanneer de dekvloer van cement wordt gemaakt, kun je het beste rekening houden met de volgende droogtijd. Na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en van het totale proces van drogen kun je rekenen op 1 week per cm dekvloer. Om het proces te versnellen, kun je luchten of een verharder toevoegen aan het mengsel. Of je maakt gebruik van een bouwdroger!

Hoe kun je cement verwijderen?

Wanneer je gaat klussen, kun je erop rekenen dat je morst. Het is niet onvermijdelijk dat er wat cementresten achterblijven. Er bestaan verschillende middelen die je kunt gebruiken om resten te verwijderen, maar dan moet je goed rekening houden met de ondergrond. De gouden regel:

‘Zorg dat je er snel bij bent! Cement is makkelijker en sneller te verwijderen wanneer het nog niet droog is!’